Skip to content

За Нас

Ние развиваме иновативни решенија за инфраструктура, turn-key, EPC и градежни проекти.

Традицијата, искуството и иновативноста се она што не придвижува кон иднината! На логото на нашата компанија, ќе го најдете саќето. Тоа е симбол за развој, стабилна структура и продуктивна социјална хиерархија, водена од мудрост, искуство и напорна работа.

Како флексибилна и иновативна компанија, денес, Стокуќа продолжува да стекнува нови програми и континуирано напредува, секогаш решавајќи нови и сложени проекти под никакви услови.

Интердисциплинарната работа останува наша моќ, правејќи нè активно присутни во неколку различни градежни полиња. Ние ги градиме нашите деловни односи засновани врз етика и цврсти партнерства.

Јадрото на нашиот тим се состои од искусни извршни директори и менаџери со 40+ години во индустријата, доктори на науки и магистри во нивната област, заедно со група од 20 инженери со комбинирано 15+ и 5+ години искуство со градежни проекти. Нашите инженери ја покриваат и надгледуваат секоја фаза и сегмент од градежните проекти, од планирање до финализирање.

Основана од Зоран Стокуќа пред една деценија

Откако започна во „Искра – Куманово“, нашиот извршен директор Зоран одлучи да започне семеен бизнис, основајќи компанија со партнер од Германија само две години подоцна, во која тој работеше како директор и водечки проектант на проект, одговорен за челични конструкции како мостови , сали и повеќенаменски згради.

Повеќе од една деценија на успешно партнерство заврши, кога во октомври 2010 година, г-дин Зоран Стокуќа одлучи да продолжи во својата сопственост на компанијата, земајќи дел од тимот вклучен во партнерскиот бизнис и продолжи да работи во неговата семејна компанија.

Последователно, тимот понатаму се прошири со архитекти и инженери кои имаат децениско искуство во водење на големи проекти, трасирајќи го патот за спроведување на визиите и идеите на компанијата.

Лиценцирани според „Комора на лиценцирани инженери и архитекти“, нашите инженери се обучени за:
  • Дизајн, категорија А;
  • Ревизија, категорија А;
  • Конструкција А категорија;
  • Надзор на градба, категорија А.
„Комората на лиценцирани инженери и архитекти“ исто така не лиценцира за:
  • Дизајн, категорија А;
  • Ревизија, категорија А;
  • Изградба, Б категорија;
  • Менаџер за градежништво, категорија А;
  • Надзор на градба, категорија А.

Години
искуство

30+

Со повеќе од 30 години искуство во изградба на челични конструкции, постојаната посветеност на нашиот основач и извршен директор Зоран Стокуќа, кон знаење и квалитет, е она што ги создава основите на компанијата.

Поседуваме EN1090-2-EXC 4, EN1090-2-EXC 3, ISO 45001:2018, ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 TÜV NORD CERT

Нашата цел е да продолжиме со нашата долготрајна семејна традиција и да го пренесеме нашето искуство и знаење на нашиот растечки тим. Така е од почетокот кога еден од нашите претходници учествуваше во првиот проект на метро во Белград, и инженерските работи за линиите на возот околу објектите: тунели, мостови и вијадукти.

Нашата мисија

Нашата главна мисија е да го збогатиме и зајакнеме значењето на професијата инженер и да ги рафинираме задачите и обврските на работата.

Ние ги исполнуваме очекувањата на инвеститорите преку врвни перформанси и ефикасност како наша движечка сила. Нашата цел е да ја продолжиме нашата долгогодишна традиција на нагласување на инженерството (проекти на TURN-KEY & EPC) и зголемување на нашето присуство и активност низ цела Европа.

Во основата на активностите на компанијата е процесот на дизајнирање, вклучен во секоја фаза од инсталацијата на објектот, што нè прави да останеме флексибилни во секојдневните побарувања на Инвеститорот.

Инвеститорите ја препознаваат извонредноста и имиџот на Стокуќа. Ние се справуваме со секој предизвик како можност да го покажеме нашето искуство и експертиза. Квалитетот на нашата работа е меѓународно проверен. Имаме тимови кои работат на изградба на мостови во Германија, тимови кои работат на домашно тло и тековни проекти во Словенија.