Skip to content

ЖЕЛЕЗНИЧКИ МОСТ НАД РЕКАТА ИЈСЕЛ

Новоизградениот железнички мост на реката Ијсел во Холандија има впечатлив изглед. Елегантниот црвен мост има е приближно 1km должина. Неговото растојание од водата изнесува 26m, па бродовите можат лесно да поминуваат под него. Вкупната должина изнесува 938m, должината на лакот 150m,вертикална висина од 9m, 763 парчиња бетонски шипови, 9100 тони конструкциски челик и бетонски столбови од 18 до 15000m³ се причините зошто овој мост припаѓа во групата на мостови кои го добиле прекарот “гигантски мостови”.

Локација:          

Зволе, Холандија

Година:              

2007-2012